Dan osvoboditve  

Maribox, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Klub Wetrinsky

Dan osvoboditve (Liberation Day)
Uģis Olte, Morten Traavik, Norveška/Latvija/Velika Britanija/Slovenija, 2016, DCP, 100 min, angleščina / korejščina

"Vsa umetnost je propaganda …"
- George Orwell

"… in vsa propaganda je umetnost."
- Laibach

Pod ljubečim, a trdnim vodstvom dolgoletnega navdušenca je kultna skupina Laibach na presenečenje vsega sveta postala prvi tuji rock bend, ki je kadarkoli nastopil v Severni Koreji. Ob srečanju s strogo ideologijo in kulturnimi razlikami se skupina le s težavo prebija skozi šivankino uho cenzure, preden jo spustijo pred občinstvo, ki se še nikoli ni soočilo z alternativnim rokenrolom. Medtem na mejo med obema Korejama postavljajo propagandne zvočnike in odštevanje do začetka vojne se začne. Hribi oživijo … z zvoki glasbe.

"Menim, da je Laibach v Severni Koreji najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek v 21. stoletju do sedaj."
- Slavoj Žižek

"Mar ni Laibach v osemdesetih letih deloval kot priredba totalitarnega režima? Zdaj se je – po dolgi odisejadi – vrnil domov: Severna Koreja je videti le kot Laibachova priredba."
- Marcel Štefančič jr.

"Ko poslušamo njihovi pesmi Life is Life in One Vision /…/, se nam zdi, kot bi brali program Korejske delavske partije: ’When we all feel the power, we all give the best’ ali ’One heart one soul just one solution’. /…./ Najlepše pri vsem tem je, da je Laibach presenetljiva, hkrati pa tudi precej logična izbira za prvi zahodni bend, ki je kadarkoli igral v Severni Koreji. Tudi to je paradoks. Zelo sem ponosen, da sem dogodek pripeljal v sistem, ki ni ravno navdušen nad paradoksi."
- Morten Traavik

+ Predfilm festivala Student Cuts: The Salt Man

Galerija