Brez sedanjosti 15+

Festival Performa & Platforma

Sofia Dias & Vítor Roriz

Treba je oditi. Treba se je odpraviti ven in najti snov. Poiskati zunanjost, ki ni zunanja v geografskem smislu, kot neki zunanji prostor, in ki je ne gre stlačiti ne v klasični diskurz o popotovanju ne v tistega o migracijah, katerih pomanjkljivosti nam predoča sedanji trenutek. Premik se pravzaprav zgodi na drugačen način. Sproži namreč odmik, določeno distanco, ki omogoči vpogled, obenem pa tudi odpre možnost, da asimetrične dele – domnevno nekompatibilne fragmente – zberemo, jih ponovno sestavimo in tako ustvarimo neobičajne morfologije ter s sklicevanjem na mnoštvo raznoterih oblik prikličemo nenavadno, malo verjetno. Sofia Dias & Vítor Roriz

Sofia Dias in Vítor Roriz v predstavi Brez sedanjosti s sistematičnim ponavljanjem in transformacijo, ki jo ponovitev prinaša, raziskujeta potencial besed, glasu in giba ter razpletata njihove kompleksne povezave. Avtorja pri tem izpostavljata idejo hiperteksta, skozi katerega se predstava odvija kot neprekinjena spirala dejanj in situacij, ki razpirajo drugačen pogled na idejo narativne koherence, ki omejuje naše razumevanje dejanskosti.

Plesalca in koreografa Sofia Dias in Vítor Roriz kot ustvarjalni tandem delujeta že od leta 2006. Svoje delo sta predstavila na Portugalskem, Poljskem, Finskem in Nizozemskem, v Španiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Romuniji, Belgiji, Veliki Britaniji, Braziliji, Cipru in Sloveniji. Na Portugalskem pa tudi drugje pogosto vodita plesne delavnice in seminarje. Za svoje stvaritve prejemata podporo pomembnih kulturnih institucij, kot so denimo Bomba Suicida, Cia Clara Andermatt, Eira, Capa/Devir, Alkantara, Negócio/ZDB, Fórum Dança, and O Rumo do Fumo. Sta pridružena člana portugalskih organizacij Materiais Diversos in O Espaço do Tempo.

Galerija

Brez sedanjosti
Brez sedanjosti

Sodelujoči

Koreografija in izvedba:  Sofia Dias & Vítor Roriz


V sodelovanju s: Catarina Dias


Scenografija: Sofia Dias & Vítor Roriz


Zvok: Sofia Dias


Gostujoči izvajalec: Filipe Pereira


Tehnični vodja in vodja luči: Nuno Borda de Água


Soproducent: Alkantara (Lisbon, PT), Box Nova/ Centro Cultural de Belém (Lisbon, PT), Jardin d’Europe (EU), O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo, PT), 4 Culture Association (Bucharest, RO)


Podpora: DEPARTS (s podporo Evropske komisije, Program Kultura/financed by the European Commission, Culture Program), Ministrstvo za kulturo Republike Portugalske /Portuguese Ministry of Culture, Direção-Geral das Artes


Distribucija: Something Great (Berlin, DE)


Rezidence: Bains Connective (Brussels, BE), ACCCA (Lisbon, PT), Eira (Lisbon, PT), Negócio/ZBD (Lisbon, PT), Cine-Teatro São Pedro (Abrantes, PT)


Zahvala: Maria Ramos, Oficinas do Convento, João Sofio, Tiago Fróis, Hélder Azinheirinha, Pedro Videira