ANSAMBEL PHOENIX IZ MÜNCHNA  

JOEL FREDERIKSEN

5. koncert Komornega cikla

JOEL FREDERIKSEN, bas, lutnja in vodja

Spored
Vilinski vitez – balade in plesi iz renesančne Anglije 

O ameriškem glasbeniku Joelu Frederiksnu so pisali, da je eden redkih sodobnih pevcev, ki se sami spremljajo na lutnji, kar je bilo za glasbenike renesanse sicer nekaj samoumevnega. Frederiksen je pevec širokih obzorij, ki se posveča tako glasbi renesanse in baroka kot tudi 20. stoletja. Središče njegovega zanimanja pa je vendarle t. i. stara glasba, ki jo poustvarja z drugimi izjemnimi glasbeniki in ansambli. Eden teh je ansambel Phoenix iz Münchna, ki ga je sam ustanovil in pri katerem sodelujejo še tenor in tolkalec Timothy Leigh Evans, teorbist Axel Wolf, naš gambist Domen Marinčič, kontratenor, flavtist, teorbist in lutnjar Sven Schwannberger ter tolkalec Bruno Caillat.

Frederiksen se že leta študiozno in ustvarjalno posveča angleški renesančni glasbi ter glasbenim vezem med Novim in Starim svetom. V tem duhu je zasnoval in leta 2006 posnel projekt Vilinski vitez, ki ga je takoj objavila ugledna založba Harmonia Mundi Francija ter s tem sprožila številne odlične kritike in koncertne nastope po svetu.

Program ponuja očarljivo druženje preprostih baladnih melodij in njihovih priredb izpod peres velikih skladateljev. Balade in plesi iz Anglije, Amerike in Škotske se mešajo na zanimive načine in sugestivno ponazarjajo fascinantne kulturne preplete med celinama. V središču je škotska balada, ki jo je zbiratelj pesmi Francis Child skupaj z naborom njenih inačic naslovil Vilinski vitez (The Elfin Knight). Rdečo nit sporeda tako tvorijo njene tri različice, nortumbrijska Whittingham Fair, apalaška The Lover’s Tasks in londonska Scarbough Fair. Balada pripoveduje o vilinskem vitezu, ki ljubljeni devici zada tri naloge, in če jih ne bo izpolnila, se mu mora podrediti. Devica mu ne ostane dolžna, temveč odgovarja s prav tako tremi neizpolnljivimi zahtevami. Ko povzdignemo tančico značilnega mitološkega koncepta, ki obdaja te pesmi, zažari v njihovih pripovedih čisti ljubezenski spev in užitek v petem pripovedovanju zgodbe.

Vstopnice za koncert so za prejemnike novic LGM in abonente LGM na voljo po znižani ceni 10 € (redna cena koncerta je 14 €). Vstopnice lahko kupite na blagajni Narodnega doma.

 

Galerija

ANSAMBEL PHOENIX IZ MÜNCHNA
ANSAMBEL PHOENIX IZ MÜNCHNA