Amy  

Maribox, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Klub Wetrinsky

Amy
Asif Kapadia, Velika Britanija, 2015, DCP, 128 min, angleščina

Amy Winehouse se je le z dvema izdanima albuma v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenih ikon našega časa. Svet je očarala s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, ki so ga opisovali kot mešanico Billy Holiday, Dinah Washington in Sarah Vaughan. A pevkino zasebno življenje je kmalu postalo tarča brezobzirnih tabloidov, ki so se skupaj z njenimi težavnimi razmerji in tveganim življenjskim slogom nazadnje izkazali za usodne. Umrla je julija leta 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom.

Stara je bila sedemindvajset let, tako kot Hendrix, Morrison, Joplinova, Moon ali Cobain. Kaj mlade ljudi, kot so našteti, požene v smrt, kljub temu da so dosegli tisto, po čemer večina tako hlepi – slavo? Amy je veljala za naslednjo veliko pop divo britanske in svetovne glasbe. A za zunanjo podobo kontroverzne zvezdnice skozi film spoznamo krhko dekle, ki se v svoji slavi in veličini nikoli ni prav znašla. Ko so to zavohali mediji in manipulanti, med njimi celo njeni najbližji, ter zaslutili svojo priložnost za kovanje dobička, se ji ni pisalo nič več dobrega.

Z oskarjem in številnimi drugimi priznanji nagrajen dokumentarec prinaša doslej nevidene posnetke iz zasebnih arhivov, nikoli slišane pesmi ter številne intervjuje s prijatelji in sorodniki.

Galerija