Bernarda Bobro, Tina Žerdin  

5. koncert Komornega cikla

V francoskem duhu

Spored:
Eva Dell’Acqua: Villanelle
Gabriel Fauré: Impromptu za solo harfo, op. 86
Gabriel Fauré: izbor pesmi (priredbe T. Žerdin)
Slavko Šuklar: noviteta za solo harfo
Claude Debussy: izbor pesmi (priredbe T. Žerdin)
Carlos Salzedo: Pesem v noči za solo harfo
Maurice Ravel: Pet grških ljudskih napevov (priredba C. Salzedo)

Domačo sopranistko Bernardo Bobro in harfistko Tino Žerdin, ki prihaja iz Velenja, muzikalno bolj kot skupna domovina povezujejo in zaznamujejo vrhunsko glasbeno delovanje na najvišji mednarodni ravni, vpetost v glasbeno življenje Dunaja ter predanost operi.

Bernarda Bobro je po šolanju v Mariboru in Gradcu stopila na pot razvejane mednarodne kariere. Bila je članica dunajske Ljudske opere, nato je pričela nastopati v vodilnih vlogah v uglednih opernih hišah po celi Evropi in v Angliji. Med njenimi glasbenimi partnerji najdemo dirigente, kot so Nikolaus Harnoncourt in Claudio Abbado ter Christian Thielemann. Kot Violetta v Verdijevi La traviati je navdušila številne ljubitelje glasbe na mnogih uglednih odrih, denimo v Državni operi v Stuttgartu, na Dunaju ter v Covent Gardnu v Londonu. S svojim čistim glasom in nedojemljivo lahkotnostjo tudi v najbolj zapletenih pasažah blesti pri izvedbi baročne in klasicistične glasbe. Zaradi njene slogovne in glasovne okretnosti so njene interpretacije samospevov izredno občutene in niansirane.

Podobno lahkoten vtis daje muziciranje Tine Žerdin. Žerdinova nastopa kot solistka, komorna glasbenica in je tudi izredno iskana orkestrska harfistka ter redno sodeluje pri zasedbah, kot so Dunajski komorni orkester, orkester za staro glasbo Dunajska akademija, Haydnova filharmonija, orkester Tirolskih slavnostnih iger ter Dunajska državna opera in milanska Scala. Obe glasbenici se bosta uglasili za koncert samospevov izpod peresa skladateljev, ki so pisali v povsem francoskem duhu. Njihova dela, tudi tista, ki so v izvirniku namenjena klavirju, se v priredbah Tine Žerdin odlično prilegajo tudi harfi.