Sen kresne noči - Dnevi knjige v Mariboru

Nedelja, 10. april 2016

v petek, 15. aprila, ob 19.00

Ponovitev predstave Sen kresne noči v sodelovanju s festivalom Dnevi knjige v petek, 15. aprila, ob 19. uri. Z zloženko festivala lahko uveljavljate popust pri nakupu vstopnice (20%, cena ene vstopnice je tako 4 eur).

Predstava Sen kresne noči je za IZVEN in abonma VELIKI na sporedu v petek, 15. aprila 2016, ob 19. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

Po predstavi vabimo na pogovor o predstavi, o življenju in delu največjega dramatika vseh časov, pa tudi o knjigi Will in svet. Gostimo njeno prevajalko dr. Marijo Zlatnar Moe in igralca v predstavi Miho Bezeljaka.

Sanjav pogovor o Mojstru bo vodila Mojca Redjko, direktorica in umetniška vodja LGM

Teme:

  • kdo je Shakespeare
  • kje je Shakespeare
  • kaj je Shakespeare
  • kdaj je Shakespeare
  • kako Shakespeare
  • zakaj Shakespeare

Pogovor se bo naslanjal na zadnje prevodno delo ge. Zlatnar Moe Will in svet (Beletrina 2016) in izhajal iz izkušenj uprizoritve Sen kresne noči (Lutkovno gledališče Maribor 2016), zato se bo v svoji zanimivi točnosti na vso moč skromno vpel v upoštevanja vredne omejitve.

Marija Zlatnar Moe (1970) je študirala slovenski in angleški jezik s književnostjo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se kot mlada raziskovalka usmerila v prevodoslovje in z raziskavo štirih prevodov Shakespearovega Hamleta doktorirala na področju literarnih ved. Zaposlena je kot docentka na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer poučuje prevajanje iz angleščine v slovenščino na 1. in 2. stopnji. Pedagoško in raziskovalno se posveča predvsem področjem prevajanja umetnostnih, književnih in humanističnih besedil, poleg tega pa tudi z raziskovanju prevodov diplomatskih besedil, prevajalske didaktike in z vplivov stereotipov na prevode v slovenščino. V zadnjih letih so izšli njeni prevodi romanov V Sibirijo (Per Petterson, 2013), Gospa Marta Oulie (Sigrid Undset, 2015), zbirke novel Vsi otroci so iz ognja (Nikolai Houm, 2012), dram Sovražnik ljudstva (2010) in Stebri družbe (2011) Henrika Ibsena, prevod teološkega dela Ateistične zablode (David Bently Hart, 2013) ter več prevodov otroških knjig, npr. Doktor Proktor in konec sveta. Mogoče. (Jo Nesbø, 2015). Trenutno je pred izidom roman Glad (Knut Hamsun, 2016), čisto sveža pa je biografija Willama Shakespearea z naslovom Will in svet (Stephen Greenblatt, Beletrina 2016).

 

Miha Bezeljak se je rodil leta 1986 v Šempetru pri Gorici. Svojo ustvarjalno gledališko pot je začel na Mladinskem odru SNG Nova Gorica. Leta 2005 je bil sprejet na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, smer Dramska igra in umetniška beseda. Študij je zaključil leta 2009 in se odločil za selitev v Maribor, ki naj postane njegov ustvarjalni prostor. Med in po študiju je sodeloval pri različnih prireditvah, koncertih, filmih in uprizoritvah, med katerimi je vredno omeniti prvenec z režiserjem Matjažem Bergerjem v umetniški akciji XX. stoletje v APT Novo Mesto, vlogo v filmu Trst je naš režiserja Žige Virca, vlogo poštarja Špekina v premieri Revizorja režiserja Jerneja Lorencija na Dubrovniških poletnih igrah ter nastop na koncertu po motivih mjuziklov Chicago in City of Angels v Jazz klubu hotela Mons pod taktirko dirigenta Žarka Prinčiča. Sodeloval je v glasbenem performansu Spixody/Stripsody 3 avtorice Karmine Šilec. Aprila 2012 je igral v produkciji E.P.I. centra v predstavi V Prelomu po motivih Paula Claudela in v režiji Andreja Jusa, v performansu Diagnoza in v ulični izvedbi Molierovega Amfitriona v režiji Yulie Roschine v produkciji Zavoda za vizualno kulturo Agregat. Leta 2013 je sodeloval v avantgardnem gledališkem projektu Guillaume Apollinaier: Enajst tisoč batin v režiji Ivana Peternelja (Slovensko mladinsko gledališče). V sezoni 2009/2010 bil član igralskega ansambla SNG Drame Maribor, v sezoni 2010/2011 pa se je zaposlil v Lutkovnem gledališču Maribor kot igralec in animator. V tem obdobju je v LGM sodeloval pri 16 uprizoritvah in ustvaril toliko presežkov, da je zanje prejel 17 pomembnih narodnih in mednarodnih nagrad.

Vljudno vabljeni!

Sen kresne noči - Dnevi knjige v Mariboru
Sen kresne noči - Dnevi knjige v Mariboru