Produkcija Studia MaMa in Startboksa - Svetloba sveta

Ponedeljek, 20. april 2015

četretek, 23. april, Velika dvorana

V četrtek, 23. aprila 2015 ob 18. uri bo produkcija Studia MaMa in Startboksa.

 

Izhodiščna tema celotnega studijskega projekta je bila svetloba. Udeleženci so oblikovali predlogo, ki je omogočila raziskovanje prenosa besedila v likovni svet in v prostor lutkovne predstave. Zamisel za lutko, usklajeno z besedilom in na odru živahno, je prešla v raziskovanje materialov in postopkov ter v praktično izdelavo. Spoznavanje odrskega prostora, animacije, interpretacije in glasbe se je povezalo v predstavo za občinstvo, kjer pomembno vlogo igrajo svetloba in sence.

 

Uprizoritvena predloga črpa iz bogate zakladnice slovenske otroške in mladinske poezije in izgradi zgodbo potovanja skozi vesolje in nočno nebo v jutro, nato med rože in drevesa v dan. V svetlem dnevu se godijo igrive reči, srečata se deček in muca. Zvečer pa vse potihne in zaspi v novo temno noč.

 

V povezavi s Filozofsko in Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru je potekal zgoščen praktični seminar, poimenovan Startboks, s poudarkom na izbiri uprizoritvene predloge z mislijo na naslovnika, izbiri vrste lutk in oblikovanju likovne podobe. Na prvem mestu je bil proces namenjen (bodočim) učiteljem in vzgojiteljem. Posamezni študentje so po opravljenih obveznih fazah dela sodelovali v skupnem projektu s Studiem MaMa vse do uprizoritve.

 

Studio MaMa pod mentorskim vodstvom avtorja zamisli, lutkovnega umetnika in pedagoga Noriyuikja Sawe vključuje matere, študentke in radovedne gledalke, ki skozi celovit ustvarjalni proces oblikujejo lutkovno uprizoritev za svoje najdražje. Izkušenjsko učenje o lutkovnem gledališču poteka skozi realni proces, ki najlaže prikaže vse dimenzije tovrstnega snovanja. Tako se lutkovno gledališče med običajnimi gledalci uveljavlja kot kompleksna in polnokrvna umetnost zahtevnih dimenzij, hkrati pa naj bi tak projekt pritegnil pozornost javnosti ter vzpostavil dolžno razumevanje tega področja.

 

Noriyuki Sawa je študiral slikarstvo na Japonskem in po študiju poučeval na srednji šoli. Študijske poti so ga po šestih letih poučevanja zanesle v Evropo, kar je zaznamovalo njegovo ustvarjalno pot. Leta 1991 je pod pokroviteljstvom japonskega ministrstva za kulturo odpotoval na mojstrsko delavnico v Cherleville-Mézierès v Francijo in tam srečal znamenitega češkega lutkovnega ustvarjalca Josefa Krofto. Preselil se je v Prago in v letih 1992 in 1993 igral v mednarodni koprodukcijski predstavi Babilonski stolp. Leta 1999 je za predstavo Gozd in za gledališke dosežke prejel evropsko nagrado medalja Franza Kafke. S svojimi predstavami potuje po festivalih in za številne je prejel nagrade. V Lutkovnem gledališču Maribor je ustvaril dve uspešnici – Ribič Taro (2012) in Piskač iz Hamelina (2013) ter vodil prvi Studio MaMa (2013).

Noriyuki Sawa je nenehno na poti med deželami in celinami, sodeluje z gledališči, igra svoje avtorske predstave, predava, izvaja mojstrske delavnice, se preizkuša na novih umetniških poteh, kot je opera z lutkami ali ustvarjanje s starejšimi. Njegov zadnji zelo odmeven projekt je nastal letos v Sapporu na Japonskem, kjer si je Noriyuki Sawa zamislil, zrežiral in ustvaril likovno podobo za velik spektakel z naslovom Alica v snežni deželi. Sodelovalo je več kot sto nastopajočih, projekt je nastajal štiri leta, predstavo na prostem pa si je ogledalo več kot deset tisoč gledalcev.

 

Startboks

Mentorica red. prof. dr. DRAGICA HARAMIJA

Sodelujoči študenti Slovenskega jezika in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Jožica Bračič, Aleš Čeh, Tea Delena, Martina Janežič, Urša Kac, Suzana Kolšek, Lidija Krajnc, Natalija Posavec, Andreja Pucko, Aleksandra Savić, Lara Sobočan, Karmen Strgar in Nastja Škrlec

 

Mentorica doc. SABINA ŠINKO

Sodelujoče študentke Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru Natalija Juhart, Lana Korčulanin, Doris Natalija Križman in Polona Vovk

 

Studio MaMa

Mentor in režiser  Noriyuki Sawa

Asistentka režiserja in mentorica Darka Erdelji

Avtorica glasbe in glasbenica Ivona Kruljac

Lektorica Metka Damjan

Asistentka režiserja in koordinatorka Katarina Klančnik Kocutar

Oblikovalec svetlobe Jason Smith

Oblikovalec zvoka Matej Modrinjak

Avtorice likovne zasnove, ustvarjalke lutk in scene ter nastopajoče

Asja Ertl, Jerneja Horvat, Natalija Juhart, Lana Korčulanin, Doris Natalija Križman, Milena Petelinšek, Deja Popošek, Mojca Rubin, Katarina Šauperl, Tadeja Šeruga, Julija Šimenc, Anja Turin in Polona Vovk

Produkcija Studia MaMa in Startboksa - Svetloba sveta
Produkcija Studia MaMa in Startboksa - Svetloba sveta