Natečaj za izvirno lutkovno predlogo

Torek, 25. november 2014

Poročilo natečajne komisije

Natečaj za izvirno (lutkovno) dramsko besedilo

Komisija je v sestavi:
Klemen Markovčič, režiser (predsednik),
Katarina Klančnik Kocutar, dramaturginja (članica) in
Staša Bračič, dramaturginja (članica)
ugotovila, da je na Natečaj za izvirno (lutkovno) dramsko besedilo v organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor do zaključka natečaja 31. 3. 2015 prispelo 30 besedil.
Od tega:

4 za starostno stopnjo 1,5 (Malčki),
največ, 20 , za starostno stopnjo 3+ (Otroci) in
6 besedil za starostno stopnjo 10+ (Mladostniki).

Komisija je presojala prejeta besedila po treh parametrih:

izvirnost, sporočilnost in starostna stopnja,
jezik in slog,
produkcija z možnostmi izvedbe, s primernostjo predloge za različne lutkovne tehnike in produkcijsko zahtevnostjo glede na število likov, tehnično izvedbo idr.

Komisija se je pri presojanju poenotila, da bo za eno od ključnih meril izbrala predvsem primernost predloge za različne lutkovne tehnike, na osnovi internih točkovanj in skupnih presečišč pa v zaključni fazi uskladila in oblikovala tudi končni, skupni izbor.

Komisija svojega izbora ne bo dodatno in naknadno pojasnjevala.

Bienalni Natečaj Lutkovnega gledališča Maribor je letos potekal tretjič, zato si je Komisija lahko izoblikovala tudi širši pogled na izvirno lutkovno pisavo. V letošnjem letu, kljub precej obsežni beri, celostno zaznava nazadovanje v kakovosti prejetih besedil, kar je glede na jasna razpisna merila in pretekle natečajne izkušnje presenetljivo dejstvo.

Komisija je zaznala tudi nespoštovanje tehničnih parametrov Natečaja (beri: priprava in oprema besedil). Zaradi večjega števila sodelujočih, ki niso spoštovali tega dela razpisnih pogojev, se je naposled vendarle odločila, da tehničnih parametrov ne bo izbrala za izločevalni kriterij.

Tematsko raznolika besedila se gibajo od preprostih basni in moralk do kompleksnejših socialno zaznamovanih tem. Večina besedil niha med ustreznim slogom, a šibko vsebino in obratno. Tematsko in motivno je velika večina besedil razpetih med ekologijo, kritiko človeka in bazična čustva. V dramaturškem smislu je zaznati nekaj izstopajočih, a precej ponesrečenih skupnih imenovalcev – pripovedovalec kot pripovedni okvir, popotovanje kot dramaturški princip z nizanjem likov, preobsežno število likov idr. Prispela besedila so v dobršni meri razkrila tudi neinventivnost pri pisavi za najmlajše, še posebej za zgodnje najstnike, hkrati tudi svojevrstno naivnost. Komisija zaznava pomanjkanje drznosti, razumevanja otroških generacij in njihovih potreb, jasnega nagovora in sporočila ter zavedanja o možnostih, ki jih ponuja lutkovno gledališče. Ob vsem naštetem je ključna značilnost večine prejetih besedil, da so moralistična sama po sebi. To pomeni, da moralnega nauka ne razvijejo skozi zgodbo oziroma njen sklep, kar je pravzaprav ustaljen pripovedni princip, pač pa je že avtorjevo izhodišče in/ali cilj sámo moraliziranje.

Komisija se je po klavzuri 18. 6. 2015 soglasno odločila, da kot eno najbolj ustreznih predlog za lutkovno izvedbo izbere besedilo:

POŽREŠNI SESALEC (koda: DREVO), avtorica Samanta Kobal.

Gre za duhovito zgodbo o dečku Blažu, njegovih igračah in novem prijatelju, hišnem sesalniku. Spretno napisana dramska miniatura ponuja uporabo različnih lutkovnih, pa tudi uprizoritvenih tehnik za dva igralca. Avtorico izbranega besedila bo gledališče v doglednem času osebno obvestilo o izboru in z njo doreklo nadaljnje korake.

Komisija je bila enotna tudi v tem, da posebej izpostavi še pet (5) besedil, ki so izstopala iz pripovednega in slogovnega ali pa izvedbenega in pedagoškega vidika. Vsekakor gre za besedila, ki bi jih bilo škoda prezreti, ker programsko brez dvoma obetajo in zato ponujajo tudi možni izbor v katerega od prihodnjih repertoarjev. Izpostavljena besedila so navedena v abecednem vrstnem redu naslovov:

ČUDEŽNA ZGODBA PTIČKA ROBOTKA (koda: FEINSTEN), avtorica Nina Mitrović.
DREVO BI SE RADO POSADILO (koda: ZVONČNICA), avtorica Vesna Spreitzer.
KOZA CILKA (koda: 071297), avtorica Manica Klenovšek Musil.
O FANTU, KI JE NADVSE LJUBIL PTICO (koda: POGAČA), avtorica Tina Sovič.
ŽIVALI SE IGRAJO Z BALONOM (koda: STLL), avtorica Simona Pinter.

Komisija se v svojem imenu in v imenu Lutkovnega gledališča Maribor zahvaljuje za poslana besedila in sodelovanje na Natečaju. Izreka spodbudo k nadaljnjemu ustvarjanju in razvijanju izvirne pisave za najmlajše. Sodelujočim avtorjem pa želi vse dobro.

Klemen Markovčič, režiser (predsednik Komisije)

 

* Lutkovno gledališče Maribor se zavezuje, da prispelih besedil na Natečaju ne bo uporabilo v programske namene ali pa jih kako drugače reproduciralo brez dovoljenja avtorjev in dogovora z njimi.