Letni kino Minoriti

Sreda, 20. junij 2018

Filmski presežki leta na prostem letos tudi z gosti in glasbeno spremljavo

Uspešna mariborska filmska novost lanskega leta, letni kino Minoriti, tudi letos med 7. julijem in 25. avgustom vsako sredo in soboto pripravlja bogato filmsko poletje v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Partnerstvu se poleg lanske javno-zasebno-nevladne trojice pridružuje nov nepogrešljiv člen. Društvu za razvoj filmske kulture Maribor, ki je pobudnik projekta in sestavlja program, Lutkovnemu gledališču Maribor, ki je gostitelj letnega kina, in Mariboxu, ki skrbi za tehnično izvedbo, se pridružuje tudi kooperativa Peron, ki bo tako kot lani skrbela za gostinsko ponudbo, a bo poleg tega filmsko bero dopolnila tudi s spremljevalnim glasbenim programom. Poleg glasbenih posladkov pa so letos novost tudi gosti, ki nam bodo pomagali filme osvetliti s filmskimi pogovori. Tako kot lani smo filmski izbor utemeljili na najboljših filmih preteklega leta, ki so se okitili z najbolj odmevnimi nagradami ali ostali neupravičeno spregledani, hkrati pa bomo postregli z nekaj najbolj pričakovanimi novostmi letošnjega poletja. Fokus letošnjega programa bo prepletanje sedme umetnosti z drugimi ustvarjalnimi področji, kot so glasba, ples, gledališče, slikarstvo, sodobna umetnost, dizajn, igra in šport. V tem preseku bomo filmskim ljubiteljem in umetniškim sladokuscem prikazali širok in raznolik nabor gibljivih slik in jim skušali približati, kako te črpajo iz in vplivajo na druge načine umetniškega izražanja. Tako kot lani pa bomo celovečerce pospremili tudi s kratkimi predfilmi filmskih festivalov, ki nastajajo v Mariboru in okolici.

Kontakt in informacije: info@gt22.si

https://avditorij.lg-mb.si/

https://www.facebook.com/LetniKinoMinoriti/

 

7. julij: Otvoritev z zlato palmo in galerijskim DJ nastopom

 

Filmske Minorite bo en teden po Festivalu Lent, 7. julija ob 21. uri, odprl eden najodmevnejših, najbolj nagrajevanih in najbolj čislanih filmov lanskega leta: Kvadrat, švedskega avtorja Rubena Östlunda. Provokativna satira švedskega filmskega mojstra Rubena Östlunda (Višja sila) se ukvarja s stanjem zaupanja in umetnosti v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem, pasivnost, naveličanost in razkroj družbene empatije. Nagrade: zlata palma v Cannesu 2017; nagrade Evropske filmske akademije 2017 za najboljši film, komedijo, režijo, scenarij, igralca in scenografijo, nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film. Dogodek bo z "galerijskim" avdio-vizualnim nastopom sklenil DJ Zergon.

 

11. - 18. julij: Slovenski filmsko-pogovorni trojček

 

Na Minorite bomo letos povabili tudi zanimive glasbene in filmske goste, ki nam bodo videno osvetlili skozi pogovore na vrtu pod tribuno. V sredo, 11. julija bomo premierno v Mariboru zavrteli dokumentarni film, ki se delno dogaja tudi na ulicah našega mesta, Šum Balkana. Na projekcijo smo povabili tudi glavnega akterja Tomaža Groma, ki ga je slovenski režiser Boris Petkovič s kamero spremljal na glasbenem "roadtripu" po Balkanu, kjer je Grom iskal pristne ulične glasbenike. Enega je našel tudi v Mariboru, prav tako pa tudi mi, saj bo naš gost tudi Daniel Marinič. Že v soboto, 14. julija, bomo znova v dobri filmski družbi, saj se nam bo na projekciji najboljšega slovenskega celovečernega filma preteklega leta Ivan pridružila glavna igralka, Maruša Majer. Mariborčanka je v filmu zablestela s svojo doslej najbolj dovršeno filmsko vlogo, zanjo pa si je prislužila tudi vesno za najboljšo glavno žensko vlogo in povabilo med talente na filmskem festivalu Berlinale. Z dvema vesnama se je lani s Festivala slovenskega filma v Portorožu vrnil tudi režiser Matjaž Ivanišin, med drugim tisto za najboljši dokumentarni film za Playing Men. Njegov duhovit in globok filmski esej, ki raziskuje igre in moškost in je slavil tudi na filmskem festivalu v Marseillu, bomo njegovi družbi zavrteli v sredo.

 

21. - 28. julij: Večeri za filmske sladokusce

 

Sledil bo trojček filmofilskih večerov, ki ga bo 21. julija odprl najbolj odmeven in mednarodno nagrajevan južnoameriški film leta Fantastična ženska. Med drugim tudi dobitnik letošnjega oskarja za najboljši tujejezični film je zgodba o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. Kompleksna, močna … fantastična ženska. Kar je še kako na mestu opis tudi za naslednjo osrednjo filmsko protagonistko, ki bo minoritsko platno zavzela v sredo, 24. julija - Grace Jones. Pa tudi za avtorico dokumentarca o njej, režiserko Sophie Fiennes, ki je s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom v filmih Perverznežev filmski vodnik in Perverznežev vodnik po ideologiji zacementirala svojo filmsko drznost in inovativnost, tokrat pa nam namesto običajne glasbene biografije ponuja portret, ki je prav tako eleganten, samosvoj in nekonvencionalen kot Grace sama. Iztrebljevalec je eden najbolj kultnih znanstveno-fantastičnih filmov vseh časov, ki še danes buri duhove filmskih ljubiteljev po vsem svetu. Ko je njegov režiser Ridley Scott kot producent prevzel snemanje nadaljevanja Iztrebljevalec 2049 in režisersko taktirko zaupal Denisu Villeneuvu, so filmofili zastrigli z ušesi. Po ogledu so odzivi na vsebino in smiselnost nadaljevanja takšnega kulta ostali deljeni, a enotni v tem, da si večjega vizualnega presežka letos skoraj ni mogoče zamisliti. Na letnem kinu ga bomo zavrteli v soboto, 28. julija, za tem pa nas bo še v glasbeno stratosfero in prihodnost izstrelil DJ Nitz.

 

1. avgust, predpremiera: Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč

 

John Callahan (Joaquin Phoenix) ima voljo do življenja, talent za neslane šale in problem s pijačo. Ko se ponočevanje enkrat zaključi s tragično prometno nesrečo, ostane prikovan na invalidski voziček in zadnje, kar je njegova želja, je končati s pitjem. Ko se končno odloči za zdravljenje ob spodbudi dekleta (Rooney Mara) in karizmatičnega podpornika (Jonah Hill) odkrije skrit talent za risanje provokativnih karikatur in risb za časopis. To mu prinese mednarodno prepoznavnost, in predvsem nov pogled na življenje. Film, posnet po resnični zgodbi, se tako sprevrne v komično, ganljivo in oči odpirajočo dramo, pod katero se je podpisal nihče drug kot Gus van Sant (Milk, Slon, Obljubljena dežela id.).

 

4. - 11. avgust:

Poletna romanca, kinotečna klasika in jugoslovanske povojne travme

 

Nadaljevali bomo s presežki preteklega leta. V soboto, 4. avgusta si bomo ogledali nekoliko drugačno poletno, najstniško romanco, namreč med dvema fantoma, ki v osrčju Italije drug pri drugem najdeta svojo prvo ljubezen. Film Pokliči me po svojem imenu, posnet po istoimenskem romanu Andréja Acimana je postala velika uspešnica med evropsko in ameriško mladino ter si prislužila nominacijo za oskarja za najboljši film. V sredo, 8. avgusta bomo nadaljevali tradicijo prikazovanja digitaliziranih slovenskih filmskih klasik in si okviru programa Ambasada Kinoteka zavrteli restavrirano kultno komedijo To so gadi. Geografsko bomo ostali na istem teritoriju tudi v soboto, 11. avgusta, a z veliko bolj resno, presunljivo in kočljivo tematiko. Skozi film Moški ne jočejo, ki je razprodajal dvorane praktično po vsem Balkanu in si prislužil tudi kopico nagrad, bomo odpirali jugoslovanske povojne travme. Film krasi tudi izvrstna igralska zasedba, saj se bo slovenski psiholog v podobi Sebastiana Cavazze soočil z vrhunskimi igralci iz skoraj vseh republik nekdanje Jugoslavije: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ker, Ermin Bravo, Ivo Gregurević.

 

 

15. in 18. avgust: Animirana mojstrovina in prvovrstna športno-socialna drama

 

Program se bo počasi iztekel s štirimi vrhunskimi filmskimi doživetji. Prvo z naslovom Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost bo v sredo, 15. avgusta prikazalo življenje in kontroverzno smrt slikarskega mojstra Vincenta van Gogha. Gre za enega najbolj impresivnih evropskih filmskih podvigov zadnjih let – prvega, popolnoma na roko naslikanega filma doslej, ki ga je po motivih in likih iz 120 Van Goghovih najbolj poznanih slik pretopilo prav toliko slikarjev. V soboto, 18. avgusta bo platno zavzela nič manj kontroverzna protagonistka, a tokrat iz sveta športa – Tonya Harding. Film Jaz, Tonya o ameriški umetnostni drsalki, ki se je skušala iz socialnega dna dvigniti z olimpijsko medaljo, a ji zaradi številnih ovir to nikoli ni uspelo, je odlična mešanica igranega in dokumentarnega filma, kjer gledalec na koncu ni več prepričan, kaj je resnica in kaj je fikcija.

 

22. in 25. avgust: Za veliki finale dve izjemni in premierni umetniško-filmski doživetji

 

Predzadnji večer letnega kina Minoriti, ki bo 22. avgusta, bo gotovo nekaj posebnega, saj bomo prvič v Sloveniji prikazali Happy film, produkcijo svetovno znanega avstrijskega oblikovalca Stefana Sagmeistra. Ta živi v New Yorku, mestu njegovih sanj in je uspešen pri svojem delu, saj oblikuje albume za Rolling Stonese, Jay-Z-ja in Talking Heads. Toda v izadju ga kljuva misel, da mora biti še kaj več od tega, zato se odloči, da se bo sam spremenil v oblikovalski projekt in se pri tem tudi posnel. Piko na i bomo 25. avgusta postavili z edinstvenim doživetjem kina v živo in novim filmsko-gledališko-glasbenim sodelovanjem. Skupaj s festivalom Borštnikovo srečanje bomo namreč v mesto pripeljali glasbenika Bratka Bibiča, ki je ob 25-letnici svetovno priznanega plesnega kolektiva En-Knap pripravil retrospektivni miks njihovih vrhunskih plesnih filmov, ki ga bo v živo pospremil z igranjem glasbe. Projekt se imenuje Potujoči kino Bridka Bebiča: "Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!"

 

___

Vstopnice po enotni ceni 5 eur lahko kupite na spletu in pri blagajni Mariboxa, pol ure pred projekcijo pa tudi v avditoriju Minoritov.

 

Projekcije Letnega kina Minoriti v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2A, na Lentu, bodo v vsakem vremenu, v primeru neugodnih vremenskih razmer v Veliki dvorani gledališča.

 

Kontakt in informacije: info@gt22.si

https://avditorij.lg-mb.si/

https://www.facebook.com/LetniKinoMinoriti/


LEtni kino 2017 <em>Foto: Marko Golnar</em>
LEtni kino 2017 Foto: Marko Golnar